Подорожі Україною у патріотичному вихованні дітей

Важлива роль у формуванні патріотизму належить сім’ї. Батьки є першими вихователями дитини дошкільного віку. Із сім’ї для дитини починається Батьківщина.

Сім’я в доступних формах дбає про гармонійний розвиток дитини, опікується її розумовим, моральним, естетичним і фізичним вихованням. Метою родинного виховання загалом є формування всебічно і гармонійно розвиненої особистості, вироблення в неї таких якостей, які допомагатимуть гідно долати життєві труднощі та перешкоди.

Національно-патріотичне виховання дітей у родині –складний і суперечливий процес, на який впливають різні чинники: матеріально-економічна забезпеченість, соціальний стан та рівень освіти батьків, місце проживання (місто, село), звичаї і традиції в родині, кількість членів родини, ставлення до дітей тощо. Метою національно-патріотичного виховання, як складника виховання у родині, є виховання любові до землі, де народилась і виросла людина, до рідного краю, міста (села), вулиці, тобто до батьківщини; гордості за здобутки свого народу, своєї родини, а також гордості за минуле і сьогодення своїх співвітчизників; прагнення захищати інтереси родини та Батьківщини.

У певному розумінні родина – це і є Батьківщина. Тому любов до своєї родини, матері, батька, родичів, дотримання духовно-культурних традицій, які вони сформували, – це ніщо інше, як вияв патріотизму, саме того його складника, що формується у родинних стосунках. У цьому розумінні взаємини у родині є для дитини ідеалом. Тут народжуються патріотичні почуття, виховується повага до батьків і свого родоводу, до родинних традицій, любов до Батьківщини і до рідної землі.

Виховувати в родині дітей патріотами означає: підтримувати, розвивати й скеровувати їхні прагнення до набуття й використання на практиці знань з історії рідного краю, історії України і її народу; готувати їх до виконання свого громадянського обов’язку щодо захисту Батьківщини. Джерелом національно-патріотичного виховання є культ рідного слова батька й матері, колискова пісня, рідна оселя, садиба, Батьківщина, героїчне минуле народу, конкретні вчинки особистості, спрямовані на матеріальне й культурне збагачення народу. Досвід переконує, що діти, якщо з ними проводять у родині цілеспрямовану роботу, успадковують славу своїх батьків, дідів, прадідів, славу народу.

“Нащо скарб – коли у сім’ї лад”, – кажуть у народі.

І в цьому вислові закладено глибокий педагогічний зміст. Особливу роль у національно-патріотичному вихованні дітей у сім’ї відіграє загальний мікроклімат, настрій, уклад, спрямованість тощо.

Родина є благодатним середовищем для виховання національно-патріотичної свідомості, почуттів і переконань у дітей. Це обумовлено, по-перше, тим, що вона є своєрідним мікроколективом, що ґрунтується на довірливих взаєминах між чоловіком та дружиною, батьками й дітьми, на емоційному переживанні різних життєвих подій. Починаючи з перших років життя дитини, родина має великі потенційні можливості соціального впливу на її свідомість та почуттєву сферу. Можливості ці криються у спільності запитів, прагнень, інтересів членів родини, у їхній взаємозалежності, відповідальності, допомозі, в найглибших почуттях подружньої та батьківської любові. По-друге, у родинному середовищі втіленням національно-патріотичних почуттів для дитини є батьки, бабусі й дідусі. З ними у дітей пов’язуються поняття про свій будинок, рідні місця, свій край, свою Батьківщину. Говоріть з дітьми про Батьківщину. Дехто з батьків вважає, що говорити з дітьми про Батьківщину зайве, або ще зарано. Однак цінність сімейних бесід і розмов саме в тому, що відбуваються вони у безпосередній і довірливій атмосфері. І тоді розумне і влучне слово батька або матері, дідуся чи бабусі про Батьківщину глибоко входить у свідомість та серце малюків. Способи вирішення виховних завдань у родині дуже різноманітні, це: батьківський авторитет, домашній побут, духовний і моральний клімат родини, праця, навчання, звичаї і традиції; суспільна думка, преса, радіо, телебачення, література, заняття спортом, свята і розваги тощо. По-третє, процес внутрішньородинного спілкування між різними поколіннями є неперервним. Це спілкування є не лише звичайним обміном інформацією, а й передачею дітям та онукам духовного досвіду й героїки минулого, формуванням патріотичної свідомості, почуттів і переконань, поведінки.

А ще подорожуйте з дітьми Батьківщиною. Подорожуючи дорогами нашої Батьківщини, батьки і діти безпосередньо знайомляться з рідним краєм, культурою, його минулим і сьогоденням, відвідують меморіальні комплекси, які пробуджують у дитячих серцях скорботу по полеглих, любов і повагу до людей, що вибороли для них свободу і незалежність. Такі подорожі будуть відігравати неоціненну роль у патріотичному вихованні дошкільників.

Туристські подорожі та екскурсії є великою школою життя для підростаючого покоління. Крім виховання високих моральних якостей та естетичних почуттів, вони розвивають спостережливість дітей, уяву. Збагачуючи свій розум теорією і практикою пізнання дійсності, діти під час подорожей та екскурсій пізнають життя у всій його різноманітності.

Пам’ятайте, що у подорожах з батьками рідною країною:

  • діти вчаться не з підручників, а з життя;
  • чим частіше мандруєте, тим здоровіша дитина;
  • дітям легше усе дається в мандрах;
  • розширення світобачення та фізична активність;
  • збільшується словниковий запас;
  • нове середовище розвиває;
  • можливість провести час разом.

Нагадаємо вам про те, яка прекрасна наша країна та яка вона багата на унікальні місця. Відкривайте  для себе Україну по-новому й переконуйся в тому, яка наша країна прекрасна й різноманітна!

Тримайте підбірку з найкрасивіших місць України, які здатні вразити навіть бувалих мандрівників і нумо у подорож з рідними.

Тарасова гора, Канів, Черкаська область

Напевно, немає українців, які б не знали про цю пам’ятку, але, у той же час, бували там точно не все. Якщо вам теж ще не доводилося, то, як то кажуть, пора. Щоб потрапити до меморіального комплексу на горі, готуйся подолати 339 сходинок. Буде непросто, але сходження точно того варто. Біля підніжжя пам’ятника Кобзарю відкривається не просто красивий, а реально приголомшливий вид на Дніпро, все, як заповідав Тарас.

Буцький каньйон, Черкаська область

Це вражаюче місце шукайте у селі Буки Черкаської області. Тут можна нескінченно спостерігати за красою природи, вбирати її силу й міць.

Розташований на річці Гірський Тікич каньйон досить вузький, але в той же час глибокий. Його ширина коливається в межах 20-40 метрів, а максимальна глибина досягає 20 метрів. Довжина самого каньйону близько 5 кілометрів. Ну а гранітним породам, через які протікає річка, у районі двох мільярдів років. У цьому місці нереальна енергетика й ти точно її відчуєш.

Буцький каньйон ідеально підходить для сімейного відпочинку.

Софіївка, Умань, Черкаська область

Більше 500 000 чоловік у рік приїжджає сюди, щоб насолодитися красою природи та творінням рук людських. Це реально дивовижне місце, за яким гуляти — не перегуляти. На площі в 179,2 га росте понад 3300 видів дерев і кущів. Також тут є озера, водоспади, гроти, оригінальні альтанки й незвичайні скульптури. Що кому потерти, щоб збулося бажання, і куди піти, щоб отримати враження яскравіші, підкажуть місцеві екскурсоводи.

Дітям поїздка в «Софіївці» сподобається шалено, плавання на човні по зачаровуючiй підземній ріці вони точно запам’ятають.

Карпати

Цей список був би неповним без одного з головних природних скарбів нашої країни — Карпат! Величний гори дуже різноманітні, їх ландшафти відрізняються в залежності від регіону: Чорногірський хребет ти впiзнаєш по горах двотисячників, серед яких Говерла, Петрос і Піп Іван, Мармароси примітні альпійськими луками, скелястими гребенями й полянами засіяними рододендроном, а Горгани з їх розсипами каменів, покритих жовто-зеленим мохом, ти не сплутаєш ні з чим. Карпати надзвичайно багаті курортами й цікавими місцями.

Базальтові стовпи, Рівненська область

У XVIII столітті неподалік від села Берестовець були виявлені копальні рідкісної магматичної породи — базальту. Особливість полягала в тому, що базальтові стовпи розташувалися на рівнинній території, хоча за своєю природою це гірська порода. У наш час Базальтові стовпи стали відкритим для туристів геологічним заказником.

У ці місця варто приїхати, щоб своїми очима побачити й сфотографувати це надзвичайне природне явище, помилуватися мальовничим краєвидом, а також скупатися в смарагдовому озері, що утворилося на місці кар’єру.

Кам’яне село, Житомирська область

Кам’яне село — одне з найзагадковіших місць Житомирської області й наш місцевий Стоунхендж. По факту це розсип великих кам’яних брил у лісі, який має статус геологічного заказника. Головна загадка полягає в тому, що походження цих кам’яних брил і то, як вони взагалі опинилися в Житомирській області вченим досі не відомо. За однією з версій брили приніс сюди льодовик, за іншою — це залишки скель, які раніше були тут.

Олеський замок, Львівська область

Замок на високому пагорбі в селищі Олесько — один з найменших за розмірами, але один з найбільш доглянутих замків України. Цій споруді, на хвилиночку, понад шість століть, і тут яскраво відчувається атмосфера минулого. Всередині знаходиться експозиція Львівської картинної галереї. Крім полотен, можна побачити цікаві дерев’яні скульптури, вони розміщені як всередині, так і в парку навколо замку. Обов’язково прогуляйся по території та полюбуйся шикарною панорамою.

Вижниця, Чернівецька область

Дуже дивно, що до Вижниці ще не вишикувалася черга допитливих мандрівників. Цей край — ідеальний для походів і може стати меккою зеленого туризму. Навколо Вижниці величезна кількість природних скарбів — 12 водоспадів, печера Довбуша, бурхлива річка Черемош і відомий перевал Неміч, за яким уже починаються Буковинські Карпати.

Заліщики, Тернопільська область

У Тернопільській області є, здавалося б, звичайний містечко — Заліщики, ось тільки, коли дивишся на з висоти розумієш який він насправді прекрасний. До речі, у цього місця є німецький брат-близнюк — знаменита петля Саар у німецькому містечку Метлах.

Кам’янець-Подільська фортеця, Хмельницька область

Кам’янець-Подільський само по собі дуже гарне страринне містечко й один з найпопулярніших маршрутів для поїздок по на вихідні, але головна його родзинка — це, звичайно, фортеця. Історія цієї величної фортеці сягає своїм корінням у часи Київської Русі. Спочатку вона була дерев’яною, але в XVI столітті зміцнення й стіни були замінені на кам’яні. У даний час замок являє собою потужну кам’яну споруду з дванадцятьма великими вежами й стародавніми реліквіями всередині.

Тут буде цікаво й дорослим, і дітям: можна поринути в атмосферу давньої казки, постріляти з лука, зліпити власноруч чашку, спробувати хліб, спечений у глинобитній печі за старовинними рецептами й, звичайно ж, зробити круті фото.

Заповідник Асканія-Нова, Херсонська область

Гордість нашої країни й одне з семи природних чудес України! Асканія-Нова — це 33 гектари заповідної зони, з яких 11 були оброблені людиною. Тут росте понад 1000 видів різних рослин, у тому числі червонокнижних — від рідкісних скіфських тюльпанів до степового мигдалю. З травня по червень тут можна побачити цвітіння єдиного в Європі масиву незайманих ковилових степів.

Але, звичайно, набагато цікавіше подивитися на місцеву фауну — тут можна зустріти коней Пржевальського, оленів, ланей, буйволів, зебр та інших звірів, яких не побачиш у такiй кількості більше ніде в Україні. Для бердвотчеров найкращий час для відвідування заповідника — травень — саме в кінці весни сюди злітається максимум різних видів птахів. Дух захоплює, коли бачиш все це вживу!

Вилкове, Одеська область

«Вилкове — українська Венеція» — сам вираз про Вилкове чули, мабуть, усі. Скажемо чесно, спільного у Вилкове та Венеції небагато. Зовсім небагато. Проте, це зовсім не скасовує того факту, що це надзвичайно мальовничне містечко в Одеській області, яке гідно твоєї уваги.

Головна особливість міста полягає в тому, що побудований воно на воді: замість вулиць тут канали (єрики), а замість автомобілів — човни. У кожної сім’ї є човен — це звичайна справа й найпопулярніший транспорт у тамтешніх краях. Через канали тут перекинуті дерев’яні містки, які при необхідності перетворюються в «розвідні мости», якщо по каналу йде вантаж. У всьому Вилкове налічується 46 км каналів, 72 острови і 1,5 тисячі човнів.

Шацькі озера, Волинська область

Шацькі озера — одна з найбільших озерних груп у Європі, яка включає в себе 24 озера. У 1983 році тут створили Шацький національний природний парк площею в 32,5 га й на його території, як гриби після дощу почали з’являтися бази відпочинку, санаторії та дитячі табори.

Найглибше з озер — Світязь. Уяви собі, воно навіть глибше, ніж Азовське море: максимальна глибина Азовського — 14 метрів, а Світязя — цілих 58 метрів. До того ж, вода тут настільки прозора, що дно можна розгледіти навіть на глибині 8 метрів. Навколо озер можна покататися на велосипеді, взяти на прокат човен або каяк і відправитися вивчати місцеві водні простори або просто гуляти в околицях, насолоджуючись найчистішим хвойним повітрям і збираючи ягоди.

І це далеко не увесь список чудових місць в Україні, куди можна поїхати з дітками. Подорожуйте і зберігайте цінні спогади на все життя. Тільки захоплюючись красою і величчю рідної землі, можна виховати справжніх патріотів і захисників нашої прекрасної Батьківщини.

За матеріалами інтернет ресурсів.

Опубліковано у Поради вихователя-методиста, Новини | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь