- Годуйте дитину чотири-п’ять разів на день із перервою між прийомами їжі в три-чотири години
- Не давайте дитині між прийомами їжі солодощі
- Складайте дитячий раціон так, щоб він містив у достатній кількості білки, жири, вуглеводи, макро- та мікроелементи, а також вітаміни
- Давайте дитині воду. Соки або чаї не замінять її в раціоні, якими корисними вони не були б
- Урізноманітнюйте дитячий раціон. Через одноманітність зменшується кількість шлункового соку, а отже — знижується апетит і гірше засвоюється їжа
- Діліть котлету та рибу на шматочки, але лише після того, як дитина побачить готову страву
- Навчіть дитину їсти м’ясо й рибу з гарніром
- Орієнтуйтеся на апетит дитини. Не годуйте її насильно. Поганий апетит може свідчити про хворобу
- Підтримуйте в дитини під час прийому їжі гарний настрій. Це важливий чинник хорошого апетиту
Орієнтовне меню на вихідні та святкові дні (для дітей віком від трьох до семи років)
Прийом їжі |
Назва страви |
Вихід страви, г |
СУБОТА |
||
Сніданок | Каша гречана на молоці з маслом вершковим і цукром | 180-200 |
Булка з маслом вершковим | 60-70/3-5 | |
Кавовий напій на молоці | 150-180 | |
Другий сніданок | Яблуко | 80-100 |
Обід | Солянка на курячому бульйоні | 150-200 |
Макарони відварні з маслом вершковим та курятина відварна | 120-130/60-80 | |
Морква тушкована з маслом вершковим та сметаною | 40-50 | |
Кисіль із фруктів | 150-180 | |
Хліб пшеничний або житній | 30 або 50 | |
Полуденок | Шарлотка | 70-80 |
Чай з молоком | 150-180 | |
Вечеря І | Пюре картопляне та тюфтельки рибні | 120-130/60-80 |
Салат зі свіжої капусти | 40-50 | |
Кефір | 150-180 | |
Вечеря II | Печиво, твердий сир | 50-60 / 5-7 |
Молоко або чай | 150-180 | |
НЕДІЛЯ |
||
Сніданок | Запіканка вермішельна зі сметаною та родзинками | 120-130 |
Чай | 150-180 | |
Хліб пшеничний з вершковим маслом | 50-60 / 3-5 | |
Другий сніданок | Фрукти свіжі | 80-100 |
Обід | Суп із фрикадельками | 150-200/10-20 |
Голубці | 180-200 | |
Хліб житній із салом і часником (для старшого дошкільного віку) | 20-40/5-10 | |
Компот із сухофруктів | 180-200 | |
Полуденок | Яблуко терте з морквою | 80-100 |
Пиріжок з повидлом | 60-70 | |
Молоко | 150-200 | |
Вечеря І | Вареники з капустою білокачаною | 120-140 |
Сік яблучний | 80-100 | |
Вечеря II | Пудинг рисово-гарбузовий | 100-130 |
Какао на молоці | 180-200 |