Організація дієтичного харчування

Дитина їжа дієта 3

Дієтичне харчування лікар призначає дітям, які часто і тривало хворіють, мають хронічні захворювання (в період загострення хвороби). Списки дітей на дієтхарчування складаються при відборі дітей на курс проти рецидивного лікування і уточнюються лікарем упродовж періоду перебування на дієті.

Дітям з надлишковою масою тіла й ожирінням, крім дієтичного харчування, необхідно підвищити рухову активність шляхом залучення їх до рухливих ігор, а також призначенням занять лікувальної фізкультури.

Батьки повинні дотримуватися режиму харчування і дієти у вихідні святкові дні.

Основними критеріями ефективності застосування дієтхарчування є:

  • видужання, зниження частоти хронічних захворювань;
  • поліпшення загального самопочуття дитини (зниження стомлюваності, підвищення настрою, і загального тонусу організму);
  • поліпшення показників морфологічного стану крові;
  • поліпшення інших клініко-біохімічних фізіологічних показників.

Дієтичне передбачає зміну технології приготування страв (готуються тушковані, варені протерті страви). Для дітей диспансерної групи найбільш прийнятою дієтою є дієта №5.

Продукти і страви

Дієта №5

  • Хліб

Пшеничний свіжоспечений. Але не із закінченням терміном придатності, печиво галетне

  • Супи

З овочами, крупами, вермішеллю, молочні, фруктові

  • Страви з м’яса

Нежирні сорти м’яса, птиця, кролик у відвареному вигляді і страви з рубленого м’яса. Після відварювання можна тушити і запікати

  • Страви з риби

Риба варена, запечена після відварювання

  • Страви і гарніри з овочів

Картопля, різні овочі у вигляді салатів або відварні, запечені. Виключити: редьку, редис, щавель, шпинат, бобові (крім зеленого горошку)

  • Страви і гарніри з круп і макаронних виробів

Різні каші, пудинги. Запіканки з круп, вермішель. Локшина домашня

  • Яйця і страви з них
  • Ягоди і фрукти солодких у свіжому, киселі, компоти, яблука сирі і печені
  • Молочні продукти і страви

Молоко, кисмолочні продукти, у тому числі сир кисломолочний в стравах (запіканки, ліниві вареники)
Жирні продукти

  • Олія, масло вершкове, вершки, сметана
  • Напої

Чай, чай з молоком, кава злакова з молоком, ягідні, овочеві соки, настій шипшини.

Опубліковано у Поради медичної сестри. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь