Як зберегти сімейні традиції

Чи варто зберігати сімейні традиції? Звісно. І ось чому. Саме в тих родинах, де існують традиції, діти почуваються спокійно і захищено, у них не виникає тривожність, вони мають уявлення про те,якою має бути справжня родина. Традиції гуртують родину, поєднують її членів, формують у дітей справжні сімейні цінності. А ще дають змогу в майбутньому будувати свою міцну, дружну родину.

Поняття «сім’я» не обмежена тільки спільним проживанням, побутом. Це щось більше: тепло, затишок, спільне проведення часу. Чудово, коли у сім’ї є свої традиції. Вони можуть передаватися з покоління в покоління, а можуть – створюватися нові. Це сприяє гармонійній атмосфері та позитивно впливає на всіх членів сім’ї. Багато хто відчуває прояв цих традицій як тепло та затишок

Не нав’язуйте, а пропонуйте

Дуже важливо, щоб традиції в сім’ю вводилися поступово і делікатно, з повагою до кожного члена сім’ї, з урахуванням його потреб, згоди. Ні в якому разі вона не повинна бути нав’язана. Будьте терплячі.

Робіть усе щиро

У створенні традиції важлива щирість: робіть це не для того, щоб показати оточуючим, яка ви гарна сім’я. При створенні традиції повинні стояти інтереси членів сім’ї, бажання згуртувати родину, створити здорову, гармонійну атмосферу в домі. Традиції створюються не напоказ. Швидше за все, це щось внутрішнє і навіть приховане від сторонніх очей. Не потрібно вибирати складні заняття. Традиції можуть бути дуже простими, такими як читання дитині казки на ніч, вечірній перегляд кінофільмів з попкорном щоп’ятниці або обговорення за обіднім столом того, за що ви вдячні долі. Традиції – це «клей», який скріплює сім’ю.

Простота ключ до створення традиції

 Насправді на традицію можна перетворити будь-що. Наприклад, щоосені можна вирушати по гриби, а взимку — кататися на санчатах або лижах з гори. Ви можете грати в настільні ігри ввечері кожну останню п’ятницю місяця. Поспати довше в неділю, вирушити на чудову велопрогулянку, виїхати до моря всією родиною хоча б на кілька днів. Прикладів можна навести чимало.

Як зберегти сімейні традиції

Якщо ви хочете, щоб традиції приживалися, щоб не тільки дорослі, але й діти дотримували їх, виявіть терпіння, тому що вам знадобиться час. Щороку стежте за тим, щоб домашнє життя було таким же, як завжди. Не забувайте про сімейні свята, стежте за сімейним архівом. Говоріть з дітьми про сімейні цінності. Завжди підкреслюйте те, що ваша родина велика й дружна, що ви цінуєте один одного. І тоді ваша сім’я перетвориться на справжню родину з гарними й добрими традиціями, на родину, у якій усім добре й тепло.

Опубліковано у Поради практичного психолога. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь