Як обирати дитячі книжки: поради для дорослих

Як, купуючи дитині книжку, не помилитись і не придбати кота у мішку? Букмоль уклала невеликий список того, що варто брати до уваги, коли ви обираєте книжки своїм дітям, племінницям, онукам або дітям ваших друзів.

Книжки — це їжа для розуму, тому купуючи їх необхідно НЕОДМІННО зважати на якість:

Поліграфія

Перш за все, книжка має бути якісно надрукована — розмитим текстам, піксельованим малюнкам і недоклеєним сторінкам у дитячій книжкці не місце.

Папір

Цупкий і матовий, бажано — не глянцевий. Не занадто білий, але і не газетяно-тоненький чи сіруватий.

Шрифт

Менш важливий для підлітків, але що молодша дитина, то важливішим є цей аспект — замалі та занадто щільно надруковані літери можуть зіпсувати зір.

Кольори

Ми не пропонуємо вибирати лише книжки з монохромними чи пастельними ілюстраціями, проте занадто яскраві, кислотні кольори — це досить вагома причина не купувати книжку дитині. Якщо кольори видаються вам бодай трохи заяскравими, уявіть, як воно вдивлятися у них протягом навіть 10 хвилин і, ймовірно, відкладіть таке видання.

Якщо книжку призначено для читання вголос або ж ви плануєте читати її своїй дитині, не соромтеся прочитати сторінку чи пів уголос просто у крамниці — іншого способу відчути, чи придатний текст для читання вголос, чи він плине і звучить просто не існує.

Помилки у тексті

Неодмінно прочитайте бодай уривок із книжки, яку плануєте купити перш ніж, власне, її придбати. Картонку чи книжку-картинку з малою кількістю тексту не полінуйтеся прочитати повністю, а якщо це збірка оповідань, повість чи роман для старших читачів — продивіться зміст, розгорніть її навмання і прочитайте кілька різних уривків. Граматичні, стилістичні чи пунктуаційні помилки — неприйнятна річ у книзі загалом, особливо у дитячій, і що їх більше, то більше замисліться, чи решта характеристик цієї книжки переважають цю ваду.

Якщо книжку призначено для читання вголос або ж ви плануєте читати її своїй дитині, не соромтеся прочитати сторінку чи пів уголос просто у крамниці — іншого способу відчути, чи придатний текст для читання вголос, чи він плине і звучить просто не існує.

Вік

Рекомендації щодо читацького віку — це всього лише поради. Ані видавці, ні редактори чи автори не знають вашої дитини, її читацького і життєвого досвіду та розвитку, і часто, даючи такі поради, ще й намагаються убезпечити себе від претензій невдоволених покупців. Тож не вагайтеся і зазирніть до секцій із книжками для старших або молодших дітей, ніж ваш читач або читачка.

Формат

Їжа має бути різноманітною — книжки також: звертайте увагу на різні формати. Якщо дитина ще маленька, не забувайте про книжки-картонки й книжки-іграшки, не оминайте й книжки-картинки, книжки без слів, комікси тощо.

Естетика й тематика

Зрозуміло, що уявлення про прекрасне у всіх людей різні. Проте, обираючи дитині книжку, ніколи не забувайте про естетичну складову — як на візуальному рівні, так і на вербальному. Продуманий та цікавий сюжет, добре прописані персонажі, хороша мова, відсутність дидактизму, стереотипів та упереджень — це ті речі, завдяки яким вартісні книжки відрізняються від поганих.

Спробуйте керуватися не лише своїми дорослими чи дитячими вподобаннями. Крім любої вам з дитинства класики, купуйте сучасні книжки, які тематично близькі вашій дитині, є актуальними для неї.

Не нехтуйте можливостями бібліотерапії: якщо дитині надокучають страхи чи помер хтось із близьких, спробуйте знайти книжку, де йдеться про ці теми, прочитати та обговорити її разом із дитиною.

Продуманий та цікавий сюжет, добре прописані персонажі, хороша мова, відсутність дидактизму, стереотипів та упереджень — це ті речі, завдяки яким вартісні книжки відрізняються від поганих.

Ходите з дитиною до кав’ярень та магазинів іграшок? Не забувайте про книгарні та бібліотеки. Дозвольте дитині самостійно обирати книжки. Якщо книжка вам не по кишені, можете просто прочитати її разом з дитиною й утекти — Букмоль рекомендує

«Щодо популяризації української мови в сім’ях, які мають дітей дошкільного віку»
Лист МОН України від 23.12.2021 № 4.5/3435–21

Джерело: https://bokmal.com.ua/

Опубліковано у Поради вихователя-методиста, Новини | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь