Правила відвідування театру

Ширма-консультація для батьків

(Музкерівник Кулікова Л. І).

Дитина театр вистава 2

Завіса відкривається

Здавалося б, у вік телевізорів та DVD можна було б не ставити дивного питання: «Чи любите ви театр? Ходите туди зі своєю дитиною?». Недовго у відповідь почути: «Та він багато мультфільмів по телевізору дивиться!»

На це скажемо дуже коротко: як би екранні тіні не наповзали на наше життя, вони не зможуть замінити театру (особливо для дитини), як не зможе магнітофон замінити живу мову. Тому спрямуємо наші сили і час на вирішення іншої проблеми: не НАВІЩО ходити з дитиною в театр, а ЯК ходити.

Театр, безумовно, стоїть у ряду улюблених дітьми розваг. Але розваг особливого роду: він пов’язаний з серйозною внутрішньою роботою дитини. Інформація, яку дитина отримує під час спектаклю, не є суто пізнавальної, спрямованої на розвиток інтелектуальної сфери. У театрі дитина навчається Переживати. Напружені його емоції, його почуття. Емоційна напруга (дорослі чудово знають це по собі) стомлює інший раз більше фізичного. Але ж і це навантаження присутнє: висидіти довгий спектакль не так-то просто.

Це ще й робота уваги, і робота тіла.

Але правильно пережита вистава є каталізатором для творчої фантазії дитини і гарною школою розуміння людей, їх взаємовідносин. Вираз «школа почуттів» — зовсім не абстракція. Відчувати, відчувати емоції і пізнавати ці емоції у інших треба вчити так само, як читати.Тільки це набагато важче.

Коли ваша дитина збирається в театр, ви повинні добре уявляти, що її чекає. Існує кілька правил, яких добре було б дотримуватися, щоб результати походу були максимально вдалими.

Дитина театр вистава 1

Правила відвідування театру

1. Пам’ятайте, що ніякі колективні відвідування театру не замінять вашій дитині спектакль, переглянутий разом з вами. Їй необхідно, щоб ви брали участь в спільних переживаннях, розділили б їх з нею.

2. Ніколи не ходіть з маленькою дитиною на виставу, про яку ви не маєте ніякої інформації. Дитячі вистави можуть бути поганими. Якщо дитина-підліток вже здатна оцінити гру акторів, постановку, режисерські знахідки і для неї відвідування навіть невдалого вистави може виявитися їжею для розуму, то дошкільник або учень першого-другого класів до цього не здатен. Він не аналітик. Він занурюється в те, що відбувається на сцені як учасник. Усвідомлення форми у неї відбувається несвідомо. А ваше завдання, крім усього іншого, формувати естетичний смак дитини.

3. Не ведіть в театр дитину у стані перевтоми або поганого самопочуття. Ефект буде нульовим, якщо не негативним.

4. Купуйте тільки гарні квитки — на місця, звідки дитині все буде видно і чутно. Якщо такої можливості немає, краще відмовитися на цей раз від походу. До гальорки треба дорости. Дитина повинна мати можливість зосередитися на дії. Це і так серйозна робота.Віна не може надміру напружувати органи чуття. Це веде до швидкого стомлення і втрати уваги.

5. Намагайтеся виходити з дому заздалегідь, щоб не нестися в театр, як на пожежу. Інакше страх запізнитися буде головною емоцією, пов’язаною з вашим «культурним заходом».

6. Було б чудово мати в гардеробі дитини спеціальне «театральне» плаття чи костюм.

7. Вирішіть для себе раз і назавжди проблему їжі в театрі. Пам’ятайте, що метою вашого походу є зовсім не театральний буфет. Тому не варто, як тільки загориться світло, кулею вилітати із залу до буфетної стійці. Користуватися театральним буфетом має сенс, тільки якщо немає великої черги і вам не доведеться вистоювати там до третього дзвінка, а потім, давлячись бутербродами, запізнюватися на виставу.

Краще взяти ці ж бутерброди з будинку і без поспіху з’їсти їх за буфетним столиком. Але ні в якому разі не в залі для глядачів. Ви ж хочете, щоб ваша дитина була культурним глядачем?

8. Точно так само дитині слід пояснити, що в театрі не можна бігати. З дуже простої причини: можна «розтрусити» чарівність казки, і ні крапельки, анітрохи в тебе не залишиться! Але ж з казками дитина отримує життєві сили!

У театрі ж все влаштовано так, щоб можна було опинитися «в середині» казки. Навіть світло там гасне незвично, повільно — не так, як вдома: раз і готово! Чому?

Раніше, коли ще не придумали електрику, скрізь використовували свічки: і в храмах, і в палацах, і в театрі. Уявляєте, скільки було потрібно свічок, щоб освітити величезний зал? А перед початком вистави всі свічки треба було згасити. І ось спеціальні слуги йшли від свічки до свічки і накривали їх спеціальними ковпачками — ряд за рядом, все ближче і ближче до сцени.

Тому світло в залі загасало поступово, поступово зал для глядачів занурювався в темряву і висвітлених виявлялася одна тільки сцена …

Театри давно вже висвітлюються електричним світлом, але за давньою традицією світло перед початком спектаклю гасне поступово: так загадковіше, чарівніше …

Опубліковано у Поради музичного керівника. Додати до закладок постійне посилання.

Одна відповідь на Правила відвідування театру

  1. Сповіщення: Міжнародний День театру | Дошкільний навчальний заклад ясла-садок комбінованого типу «Лелека»

Залишити відповідь