Яким має бути осінній раціон дошкільників

 

Уводьте якомога більше сезонних овочів. Завдяки своєму вітамін­ному складу картопля, квасоля та капуста білокачанна зміцнюють імунітет і нервову систему дитини, позитивно впливають на крово­творення. Морква, буряк, гарбуз прискорюють обмінні процеси в ор­ганізмі, поліпшують зір дитини та відновлюють кров. Цибуля та час­ник мають протимікробну дію

Урізноманітнюйте фруктами. Наприклад, свіжі яблука не лише зміц­нюють імунітет, а й виводять токсини. А печені — нормалізують ро­боту шлунково-кишкового тракту. Варення з яблук також давайте, але готуйте його за швидким рецептом, а не варіть кілька годин. Адже користь від розварених фруктів мінімальна. А ще ліпше — за­морозьте їх свіжими та зберігайте в морозильній камері

Давайте ягоди, які заморозили чи засушили влітку. Аби зміцнити імунітет, у сезон вірусних інфекцій запарюйте з них запашні чаї. Най­ліпше для цього підійдуть ягоди, багаті на вітамін С: шипшина, смо­родина, горобина, обліпиха, журавлина, брусниця, малина

Зробіть основним принципом харчування різноманітність. І не лише в овочах, фруктах і ягодах, а й у видах м’яса: яловичина, телятина, нежирна свинина, курятина. Для осіннього періоду ідеальний ви­бір — яловичина. Адже вона містить фосфор, кальцій, магній, залізо, а також жиророзчинні вітаміни та білки. М’ясо відварюйте, тушкуй­те та запікайте

Чергуйте м’ясо з рибою, адже вона також поживна й корисна, а в осінній період — у рази більше. Білки, вітаміни А і 0, фосфор, кальцій, калій, цинк, йод, залізо, які у ній містяться, сприяють роз­витку дитини. Окрім того, рибу організм засвоює ліпше, ніж м’ясо. Перед тим, як дати дитині, перевіряйте, чи бува не лишилося в ній навіть найменших кісток

Збагатіть молочними продуктами. Вони як джерело вітамінів А, В2, В6, Е, К, РР, лактози, жирних кислот і кальцію необхідні дитині для розвитку скелета та зубів, для роботи нирок, серця та печінки, роз­витку інтелекту, посилення ферментативної та секреторної діяль­ності шлунково-кишкового тракту. Давайте дитині йогурти, твердий сир, овочеві або солодкі запіканки із сиру кисломолочного. Якщо є змога, готуйте йогурти самостійно

Готуйте гречану, рисову і вівсяну каші. Гречана каша дає змогу від­новити дитячий організм після хвороби; рисова — поповнює його ві­тамінами В, Е і РР, фосфором, цинком, залізом, кальцієм, калієм, йо­дом, магнієм, міддю, марганцем; вівсяна — також магнієм, фосфором і кальцієм

Не забувайте про мед. Якщо в дитини немає алергії на цей продукт, давайте щодня по кілька грамів. Мед зміцнює імунітет, підвищує то­нус організму, поліпшує апетит, нормалізує мікрофлору кишківника, зміцнює сон, має загальнозміцнювальну, антимікробну і протиза­пальну дію

Уводьте горіхи волоські, однак обережно. На добу дитині буде до­статньо двох-трьох ядер. Перевіряйте кожне з них, адже за непра­вильного зберігання на них могла з’явитися цвіль

Додайте продукти, що містять корисні жири. Зокрема, авокадо, мас­ло вершкове, горіхи, насіння, олія оливкова формують нервову тка­нину, зміцнюють нервову систему, сприяють формуванню когнітивних здібностей

Медична сестра дошкільного закладу,
№11, листопад 2018

Опубліковано у Поради медичної сестри | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь