Дієтичне харчування лікар призначає дітям, які часто і тривало хворіють, мають хронічні захворювання (в період загострення хвороби). Списки дітей на дієтхарчування складаються при відборі дітей на курс проти рецидивного лікування і уточнюються лікарем упродовж періоду перебування на дієті.
Дітям з надлишковою масою тіла й ожирінням, крім дієтичного харчування, необхідно підвищити рухову активність шляхом залучення їх до рухливих ігор, а також призначенням занять лікувальної фізкультури.
Батьки повинні дотримуватися режиму харчування і дієти у вихідні святкові дні.
Основними критеріями ефективності застосування дієтхарчування є:
- видужання, зниження частоти хронічних захворювань;
- поліпшення загального самопочуття дитини (зниження стомлюваності, підвищення настрою, і загального тонусу організму);
- поліпшення показників морфологічного стану крові;
- поліпшення інших клініко-біохімічних фізіологічних показників.
Дієтичне передбачає зміну технології приготування страв (готуються тушковані, варені протерті страви). Для дітей диспансерної групи найбільш прийнятою дієтою є дієта №5.
Продукти і страви
Дієта №5
- Хліб
Пшеничний свіжоспечений. Але не із закінченням терміном придатності, печиво галетне
- Супи
З овочами, крупами, вермішеллю, молочні, фруктові
- Страви з м’яса
Нежирні сорти м’яса, птиця, кролик у відвареному вигляді і страви з рубленого м’яса. Після відварювання можна тушити і запікати
- Страви з риби
Риба варена, запечена після відварювання
- Страви і гарніри з овочів
Картопля, різні овочі у вигляді салатів або відварні, запечені. Виключити: редьку, редис, щавель, шпинат, бобові (крім зеленого горошку)
- Страви і гарніри з круп і макаронних виробів
Різні каші, пудинги. Запіканки з круп, вермішель. Локшина домашня
- Яйця і страви з них
- Ягоди і фрукти солодких у свіжому, киселі, компоти, яблука сирі і печені
- Молочні продукти і страви
Молоко, кисмолочні продукти, у тому числі сир кисломолочний в стравах (запіканки, ліниві вареники)
Жирні продукти
- Олія, масло вершкове, вершки, сметана
- Напої
Чай, чай з молоком, кава злакова з молоком, ягідні, овочеві соки, настій шипшини.