День космонавтики

12 квітня в Україні відзначають День космонавтики. І хоча космос – далекий і близький – завжди вабив людей, ми про нього й досі знаємо дуже мало. Але ця тема неймовірно є цікавою для дітей. Тому вихователі нашого садочка, хоч і дистанційно та все ж ознайомили їх із цією темою.

І навзаєм отримали багато чудових відгуків у малюнках.

Що таке космос

Слово «космос» з грецької перекладається як «порядок», «устрій», «впорядкованість». У стародавні часи так називали світобудову — тобто йшлося про Лад на противагу Хаосу. Зараз космос — це все, що існує за межею земної атмосфери. Таке поняття космічного простору припускає його нескінченність.

Учені умовно поділяють Всесвіт на кілька частин. Отож, космос є

  • далекий (міжзоряний простір; міжгалактичний простір)
  • близький (навколоземний космічний простір; міжпланетний простір.

Цікаві факти про космос і планети

Інформація про космос у школі нам видавалася не такою цікавою тільки тому, що так її подавали. Насправді Всесвіт — це суцільні цікавинки, нумо знайомитися з ними.

  1. Юпітер може вмістити в себе тисячу планет розміром з нашу Землю. Але при цьому Сонце більше за цього гіганта, хоча якщо порівнювати наше головне світило з іншими зірками у Всесвіті — то воно виявиться неймовірно крихітним. Наприклад, зірка Великий пес більша за Сонця в півтори тисячі разів.
  2. Одна доба на Венері триває 224,7 «земних» дні, тобто понад 7 місяців. Венера — це також єдина планета Сонячної системи, яка обертається проти годинникової стрілки
  3. Ви не змогли б пройтися по Юпітеру, Сатурну, Урану або Нептуну, тому що у них немає твердої поверхні.
  4. Найвища гора, відома людині, розташована на астероїді Веста. Вона заввишки 22 км у висоту. Астероїд Веста — друге за масою тіло в поясі астероїдів між орбітами Марса і Юпітера.
  5. На планеті HD189733b постійно йде скляний дощ.
  6. Космічний простір не може мати ні центру, ні краю тому, що відповідно до теорії відносності Ейнштейна гравітація згинає весь простір в нескінченну криву.
  7. Всесвіту, ймовірно, близько 15 млрд років, але оцінки вчених коливаються.
  8. 98% маси всіх об’єктів Сонячної Системи становить маса Сонця.
  9. Тривалість повного місячного затемнення становить 104 хвилини, а от повне сонячне затемнення триває не більше ніж 7,5 хвилин.

День працівників ракетно-космічної галузі України заснований у 1997 році указом президента Леоніда Кучми з огляду на “значний внесок працівників у наукові дослідження, створення сучасної ракетно-космічної техніки та впровадження високих космічних технологій у народне господарство”.

Професійне свято працівників ракетно-космічної галузі України відзначається щороку 12 квітня. Саме в цей день у 1961 році вперше у світі було здійснено політ людини в космос.

1997 року, з 19 листопада до 5 грудня, було здійснено політ у космос першого космонавта України Леоніда Каденюка. Вперше у космосі побували державний герб, український прапор та пролунав гімн незалежної України.

У всьому світі 12 квітня відзначається як Всесвітній день авіації та космонавтики.

З 2011 року він має ще одну назву — Міжнародний день польоту людини в космос. Про що 7 квітня, на спеціальному пленарному засіданні Генеральної Асамблеї ООН, було схвалено офіційну резолюцію № A/RES/65/271 з нагоди 50-річчя першого кроку у справі освоєння космічного простору. Співавторами цієї резолюції стали понад 60 держав.

Опубліковано у Новини | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь