Пам’ятка для батьків «Як підтримати дитину під час адаптації до дитячого садочка»

Налаштуйтеся на позитив

Розкажіть малюку, що дитячий са­док — це цікаве місце, де він грати­меться, дізнається багато нового та знайде друзів. Опишіть свої позитивні спогади про власний дошкільний за­клад. Пам’ятайте, що негативні думки шкодять не лише вам, а й дитині. Якщо батьки погано ставляться до дитячого садка та вихователя, дитина теж почува­ється некомфортно. Вона відчуває вну­трішнє протиріччя: «Мені подобається вихователька, а мама з татом говорили про неї погано».

Дослухайтеся до порад

Вихователі — фахівці, які вивчали дитячу психологію. Тому їм легко по­мітити проблему та одразу почати над нею працювати. Дослухайтеся до реко­мендацій педагога, а не відмахуйтеся від них зі словами: «Нічого, переросте». Якщо, вихователь рекомендує зверну­тися по допомогу до логопеда чи іншого спеціаліста, не нехтуйте його порадою. Своєчасне розв’язання проблеми допо­може дитині уникнути зайвих комплек­сів, а батькам — зберегти нерви та за­ощадити гроші на подальше лікування.

Не лякайте дитину

Деякі діти щиро хвилюються, коли настає час розлучатися. Вони можуть плакати й чіплятися за батьків. Тоді мама чи тато відволікає увагу дитини на щось інше й… тікає. У жодному разі цьо­го не робіть. Дитина може подумати, що ви просто розчинилися в повітрі та ні­коли її не заберете. Звісно, що після та­кого «фокусу» повертатися до дитячого садка їй не захочеться.

Будьте чесними

Не обіцяйте дитині ідилію. Коли вмовляєте її піти до дитячого садка, не «заманюйте» смачною кашею та іграми з керованими машинками. Перші кілька разів дитина повірить, але згодом зро­зуміє, що батьки її обманюють або про­сто нічого про дитячий садок не знають. Тому розповідайте лише про те, у чому ви впевнені.

І навпаки — не забарвлюйте все в темні кольори. Не змушуйте дитину від­чувати зайвий тягар обов’язків: «Ми щодня ходимо на роботу, а твоя робо­та — ходити до дитячого садка». Нато­мість поясніть дитині, що всюди є плю­си та мінуси. І навіть якщо виникнуть проблеми, ви завжди готові вислухати та допомогти в будь-якій ситуації.

Відмовтеся від підкупу

Коли вже біля дверей дитячого сад­ка дитина тупає ніжкою та говорить: «Не піду!» — виникає бажання чимось її «задобрити». Батьки обіцяють нову ляльку чи морозиво — і проблеми нібито немає. Але насправді це лише погіршує ситуацію. Ви й не помітите, як така по­ведінка почне проникати в інші сфери життя та згодом дитина казатиме: «При­брати іграшки? А що мені за це буде?»

Дотримуйтеся правил

Пам’ятайте, що в дитячому садку є певні правила, які допомагають упоряд­кувати життя дітей. Тож ознайомтеся з ними та намагайтеся їх дотримуватися. Наприклад, вчасно приводьте та заби­райте дитину, не приносьте заборонені предмети, не давайте малюку із собою ліки тощо. Щоб уникнути сліз, завчасно поясніть ці правила дитині, поміркуйте разом, чому вони важливі

Розв’язуйте конфлікти конструктивно

Не роздувайте з мухи слона. Переплу­тані рукавички чи не та футболка — це не причини псувати взаємини з люди­ною, яка щодня взаємодіє з вашим малю­ком. Якщо у вас є прохання чи побажан­ня, формулюйте його доброзичливо.

Серйозні конфлікти теж розв’язуйте не з позиції «от я зараз їй покажу». Стри­муйте зайві негативні емоції, вони лише зіпсують усім настрій. Пам’ятайте, що над­то бурхлива реакція може не лише збенте­жити дитину, а й надати ш зразок неадек­ватної поведінки. Тому, що б не трапилось у дитячому садку, ніколи не обговорюйте негативні моменти в присутності дитини.

 

Опубліковано у Новини, Поради практичного психолога. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь