Всеукраїнське заняття доброти «Гуманне та відповідальне ставлення до тварин»

1 березня  у закладі було проведено Всеукраїнське заняття доброти,спрямоване на формування у дітей гуманного та відповідального ставлення до тварин.

Співчуття до тварин – важлива частина виховання

Співчуття дитини до свого вихованця – дуже важлива якість. Ставлячись до тварин з добротою та співчуттям, дитина вчиться поважати тих, хто слабший. Діти, які виявляють у поведінці справедливість, доброту й милосердя до тварин, більш добрі, шляхетні й уважні до людей. Добре ставлення до тварин допомагає малюкові стати гуманною людиною й повноцінним членом суспільства. Виховання в дитині даних якостей зводиться до одного простого правила: ставтеся до інших так, як би ви хотіли, щоб вони ставилися до вас. Якщо ви хочете, щоб дитина його засвоїла, дотримуйтеся його й самі.

Група №2:

Група №3:

Група №5:

Група №6:

Група №7:

Група №8:

Група №10:

Група №11:

Коли дитина зрозуміє, що тварини – такі ж живі істоти, як і люди, вона зможе вчитися доброго ставлення до людей, доглядаючи за домашнім вихованцем. Важливо навчити малюка поважати й захищати навіть найменшу й непривабливу тварину. Це навчить його цінувати рідних, близьких, друзів, допоможе запобігти проявам жорстокості.

Співчуття попереджує жорстокість

Практика показує, що дбайливе ставлення дітей до тварин запобігає жорстокій поведінці в майбутньому. Статистика говорить про те, що більшість злочинців у дитинстві відрізнялися жорстоким ставленням до тварин. Такої ж думки дотримуються і психологи, стверджуючи, що людина, яка виявляє жорстокість у ставленні до тварин, схильна до такої ж поведінки у ставленні до людей. Ця схильність є однією з основних ознак розладів поведінки.

У людей, схильних до подібних дій, слабо розвинене співчуття, вони не здатні усвідомлювати шкоду та страждання, які вони заподіюють. Щоб навчити дитину доброти та поваги до тварин, у першу чергу необхідно навчити її співчуття.

Показуйте дитині приклад доброти

Прояв доброти й поваги в повсякденному житті – це просто й цікаво. Найпростіший і важливий спосіб навчити дитину співчуття – показати їй приклад. Подивіться на себе збоку і з цього моменту ніколи не кричіть «Замовкни!», «Дурний собака!» та інші образливі фрази на адресу домашнього вихованця. Ніколи не бийте тварин.

Покажіть, що ви цінуєте життя живих істот і дбаєте про них

Нехай ваш вихованець стане важливою частиною життя: живе в будинку, проводить багато часу з членами сім’ї. Щодня приділяйте йому час: грайте, гуляйте з ним, розчісуйте, годуйте разом з дитиною.

Іноді тварина може заблукати й випадково потрапити до вашого будинку. Без злості та жорстокості допоможіть їй вибратися на волю. Уникайте фраз, які принижують тварин, навіть якщо вони звучать як жарт. Наприклад: «Я ненавиджу кішок», «Дурний, як курка».

Пам’ятайте, що іграшки впливають на дитину. Не купуйте дитині іграшок, які хоча б побічно передбачають жорстокість у ставленні до тварин (наприклад, комп’ютерні ігри, де за сюжетом необхідно вбивати тварин, будувати зоопарки).

Проявляйте турботу про тварин

Покажіть дитині, що доглядати за вихованцем і грати з ним – це захоплююче. Сходіть з дитиною в притулок для бездомних тварин і запропонуйте свою допомогу.

Вирощуйте в саду квіти й рослини. Поясніть дитині, що вони необхідні для метеликів, бджіл та інших комах.

Під час прогулянки в парку або лісі збирайте пластикове та скляне сміття. Поясніть дитині, що сміття шкідливе для птахів та інших лісових мешканців. Дивіться разом з дитиною добрі фільми й мультфільми про тварин («Бембі», «В пошуках Немо», «Втеча з курника», «Звільніть Віллі» та інші). Читайте їй книги, в яких тварини є головними персонажами.

За матеріалами childdevelop.com.ua

Опубліковано у Новини, Фотогалерея, Група №3, Група №5, Група №6, Група №10, Група №11 | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь