Правила харчової безпеки

Дотримуйтеся чистоти

  • Мийте руки після туалету та перед тим, як брати продукти і готувати їжу
  • Мийте та дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте під час приготування їжі
  • Убезпечте кухню та харчові продукти від комах, гризунів та інших тварин

Відокремлюйте сире від готового

  • Відокремлюйте сире м’ясо, птицю та морські продукти від готової їжі
  • Для оброблення сирих продуктів користуйтеся окремими ножами й дошками
  • Зберігайте продукти у закритому посуді, аби запобігти контакту між сирим і готовим
  • Не розміщуйте у холодильнику сирі продукти вище полиць із готовими стравами

Ретельно просмажуйте або відварюйте харчові продукти

  • Ретельно просмажуйте або відварюйте м’ясо, птицю, яйця та морепродукти
  • Доводьте страви до кипіння
  • Соки приготованих м’яса або птиці мають бути прозорими, а не рожевими
  • Використовуйте термометр
  • Ретельно підігрівайте готові страви

Зберігайте харчові продукти за безпечної температури

  • Не залишайте готову їжу за кімнатної температури довше ніж на дві години
  • Охолоджуйте всі готові страви та продукти, які швидко псуються
  • Тримайте готові страви гарячими (понад 60 °С) аж до подачі на стіл
  • Не зберігайте готові страви довго, навіть у холодильнику

Обирайте свіжі та не зіпсовані харчові продукти

  • Використовуйте чисту воду
  • Обирайте свіжі та не зіпсовані продукти, які обробили — наприклад, пастеризоване молоко
  • Ретельно мийте фрукти та овочі, особливо якщо вживаєте їх сирими
  • Не вживайте продукти після закінчення строку придатності
Опубліковано у Поради медичної сестри | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь