Дотримуйтеся чистоти
- Мийте руки після туалету та перед тим, як брати продукти і готувати їжу
- Мийте та дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте під час приготування їжі
- Убезпечте кухню та харчові продукти від комах, гризунів та інших тварин
Відокремлюйте сире від готового
- Відокремлюйте сире м’ясо, птицю та морські продукти від готової їжі
- Для оброблення сирих продуктів користуйтеся окремими ножами й дошками
- Зберігайте продукти у закритому посуді, аби запобігти контакту між сирим і готовим
- Не розміщуйте у холодильнику сирі продукти вище полиць із готовими стравами
Ретельно просмажуйте або відварюйте харчові продукти
- Ретельно просмажуйте або відварюйте м’ясо, птицю, яйця та морепродукти
- Доводьте страви до кипіння
- Соки приготованих м’яса або птиці мають бути прозорими, а не рожевими
- Використовуйте термометр
- Ретельно підігрівайте готові страви
Зберігайте харчові продукти за безпечної температури
- Не залишайте готову їжу за кімнатної температури довше ніж на дві години
- Охолоджуйте всі готові страви та продукти, які швидко псуються
- Тримайте готові страви гарячими (понад 60 °С) аж до подачі на стіл
- Не зберігайте готові страви довго, навіть у холодильнику
Обирайте свіжі та не зіпсовані харчові продукти
- Використовуйте чисту воду
- Обирайте свіжі та не зіпсовані продукти, які обробили — наприклад, пастеризоване молоко
- Ретельно мийте фрукти та овочі, особливо якщо вживаєте їх сирими
- Не вживайте продукти після закінчення строку придатності