- … хліб. Відламуйте від скибочки, що лежить на тарілці. Масло для хліба беріть виделкою, не ножем.
- … рибу. Виделкою, що праворуч від тарілки, відділяйте від кісток шматочки риби, тією що ліворуч, — кладіть їх у рот. Якщо є лише виделка і хліб, то виделку беріть правою рукою, лівою — шматочок хліба. Хлібом притримуйте шматочки риби, а виделкою відділяйте шматочки і кладіть їх до рота.
- … салат. Якщо подали в окремому посуді, не перекладайте до основної страви. їжте їх почергово.
- … запіканку. Цю страву їжте лише виделкою, без допомоги ножа. Однак тримайте її лівою рукою. Адже запіканку можна легко розділити на шматочки без допомоги ножа.
- … омлет. їжте його за допомогою двох виделок: ребром тієї, що в правій руці, відділіть шматочок омлету, перекладіть на виделку в лівій і покладіть до рота. Також омлет їдять виделкою та ножем. Усе залежить від консистенції.
- … яйце круте. Тримайте його в руці, ручкою ножа розбийте з гострого кінця шкаралупу. Відкладіть ніж, повністю очистіть яйце. Шкаралупу складіть з протилежного краю тарілки. Розріжте яйце вздовж на дві частини. При цьому лівою рукою притримуйте яйце на тарілці, їжте лише за допомогою виделки в правій руці.
- … кашу. її зазвичай їдять десертною, а не столовою ложкою. Десертні прибори зазвичай кладуть за тарілкою. Однак, оскільки ви використовуватимете десертну ложку не для десерту, то покладіть її праворуч від ножа.
- … суп. У закладах громадського харчування не нахиляйте тарілку. Невелика кількість супу залишається в ній. У сімейному колі можете злегка нахилити тарілку від себе. Як під час, так і після їди ложка залишається в тарілці.
- … м’ясо. Відріжте ножем шматочок м’яса. При цьому притримуйте його виделкою, яку поверніть виїмкою вниз. Відрізаний шматочок м’яса наколіть на виделку, накладіть ножем гарнір і піднесіть до рота.
Що не можна робити за столом
- їсти, поки не принесуть страви усім, та вставати із-за столу, поки всі не поїли.
- Жувати з відкритим ротом та голосно плямкати.
- Говорити з набитим ротом.
- Класти лікті на стіл.
- Тягнутися через весь стіл за їжею.
- Балансувати на задніх ніжках стільця.
- Бавитися їжею.
- Направляти столові прибори на людей, які сидять поруч.
- Відкушувати такі шматки їжі, які неможливо пережувати.
- Облизувати ніж.
- Забирати останній шматок і не запропонувати його іншим.
Медична сестра дошкільного закладу, №1, 2018 р.