Сальмонельоз

  • Збудником є паличкоподібні бактерії роду сальмонела

  • Джерело інфекції — люди, свійські тварини та птахи (як хворі, так і бактеріоносії)
  • Інфікування відбувається харчовим, хоча можливе й водним, контактно-побутовим та повітряно-крапельним шляхами. Механічно переносити сальмонел на кінчиках лапок можуть мухи й таргани
  • Інкубаційний період залежить від клінічної форми захворювання та становить від кількох годин до п’яти-восьми днів

  • Першими типовими симптомами є підвищення температури тіла до 39,0.. .40,0 °С, спастичний біль в епігастральній та пупковій ділянках
  • живота, нудота, багаторазове блювання, здуття, білий наліт на язиці
  • Хворих також турбують часті рясні випорожнення, що швидко стають водянистими, пінистими, з домішками слизу й зелені, та мають специфічний неприємний запах
  • За дітьми, які контактували із хворим, спостерігають протягом семи днів, відтак проводять одноразове бактеріологічне обстеження
  • Надійних засобів специфічної профілактики немає
  • Неспецифічна профілактика — це дотримання санітарно-гігієнічних норм під час приготування страв як у дошкільному навчальному закладі, так і вдома
Опубліковано у Поради медичної сестри | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь