- Збудником є паличкоподібні бактерії роду сальмонела
- Джерело інфекції — люди, свійські тварини та птахи (як хворі, так і бактеріоносії)
- Інфікування відбувається харчовим, хоча можливе й водним, контактно-побутовим та повітряно-крапельним шляхами. Механічно переносити сальмонел на кінчиках лапок можуть мухи й таргани
- Інкубаційний період залежить від клінічної форми захворювання та становить від кількох годин до п’яти-восьми днів
- Першими типовими симптомами є підвищення температури тіла до 39,0.. .40,0 °С, спастичний біль в епігастральній та пупковій ділянках
- живота, нудота, багаторазове блювання, здуття, білий наліт на язиці
- Хворих також турбують часті рясні випорожнення, що швидко стають водянистими, пінистими, з домішками слизу й зелені, та мають специфічний неприємний запах
- За дітьми, які контактували із хворим, спостерігають протягом семи днів, відтак проводять одноразове бактеріологічне обстеження
- Надійних засобів специфічної профілактики немає
- Неспецифічна профілактика — це дотримання санітарно-гігієнічних норм під час приготування страв як у дошкільному навчальному закладі, так і вдома